Eurovoľby a čo po nich

komunálky

Ďalšie eurovoľby sú za nami. Priniesli prekvapenia? Asi ani nie, len potvrdili trendy. Víťazní progresívni eurohujeri sa síce opíjajú víťazstvom, no úmyselne zabúdajú na fakt, že získali len pätinu hlasov zo zúčastnenej pätiny voličov. Pričom práve pre euronadšencov sú tieto voľby posvätné. Na druhej strane je to určité vzkriesenie dzurindizmu, ku ktorému sa teľce otrávené kecajúcim a nemohúcim Sulíkom či Matovičom, opätovne zbehli na nové strihanie vlny a následnú bitúnkovú porážku.

Smer-SD po dlhých rokoch konečne okúsil ovocie svojej politiky a veru nezachránili to ani babky-demokratky, ktorých rady sa prirodzene riedia. Nové prírastky neprichádzajú a Ľuboško Blaha sa môže aj roztrhnúť so srdervúcimi Che Guevarovskými statusmi, keď poslušne derie lavice a hlasuje v prospech oligarchie. Pád pokračuje a je už len otázkou času, kedy sa Smer-SD ocitne po boku HZDS a SDKÚ na smetisku dejín.

ĽSNS potvrdila svoju stúpajúcu tendenciu, ba paradoxom je, že práve jej voliči zvýšili účasť na voľbách. Ak niečo skutočne ale prekvapilo, bol zisk KDH na úrovni temer 10% hlasov. A to skôr vyzeralo, že KDH ani neprejde, vzhľadom k tomu, že kandidovali ešte 2 silné kresťanské strany, ktoré získali tiež v súčte okolo 5%. Ak by postupovali jednotne, mohli dokonca predstihnúť Smer-SD.

SaS sa už opozerala za desaťročie, a tak jej niektorí voliči išli hľadať nového guru ku progresívcom. Najtragickejšie dopadol však Matovič, ktorého OĽaNO preliezlo cez 5%nú hranicu len o 0,25%. Pritom pred voľbami sa dušoval, že ak on nedosiahne 50000 preferenčných hlasov, vzdá sa mandátu v NR SR a odíde z politiky. Igorka ako veľakrát predtým však veľkohubé vyhlásenia dobehli, a po sérii svojich mítingov zistil, že jeho kverulantstvo už nie je tým, čím bývalo. Vo svojej ješitnosti a zlobe napísal zopár nenávistných príspevkov v reklamných novinách a zbabelo z boja ušiel. Vydal to za štátnické gesto a namiesto seba odporučil voliť bývalého splnomocnenca na nekonečné riešenie rómskej problematiky Polláka. Ten teraz v Bruseli bude môcť pokračovať v začatom – kecať a nič neriešiť.

Voliči sa porátali aj s Dankovou SNS, keď jej dali len 4% hlasov. Objektívne však treba napísať, že SNS sa v štyroch eurovoľbách dostala cez 5% len jediný raz, aj to veľmi tesne, keď v 2009 získala 5,55%. Zjavne pre voličský elektorát SNS nie sú eurovoľby príťažlivé. Na druhej strane, bez zmeny sprofanovaného vedenia to nepôjde. Je smutné, že rozbíjači národnej scény neschopní zjednotenia – harabinovci z Národnej koalície, ale aj SĽS, či už na samotné dno dopadnúca SNJ-SV v súčte získali zhruba to 1%, ktoré SNS chýbalo na to, aby jej odborník Paška zasadol do europarlamentu. Zaiste by to bola lepšia alternatíva ako Pollák. Povedané logikou harabinovcov po prezidentských voľbách – vďaka týmto rozbitým hlasom majú liberálni progresívci až 4 mandáty.

Azda najsvetlejším bodom eurovolieb je vypadnutie ultrašovinistu Csákyho, a to veľmi tesného, veď len 400 hlasov stačilo, aby škodiaca politická mŕtvola opäť zasadla do europarlamentu pracovať proti slovenským záujmom. Krásny výsledok postihol aj bugárovcov, ktorých zdá sa neminie ani v parlamentných voľbách a politická scéna sa tak zbaví ďalšej škodnej. Strana Borisa Kollára získala obdobný výsledok. Ostatné strany nijako neprekvapili, azda len tým, že súčet prepadnutých hlasov bol až 27%!!! (na porovnanie víťazní progresívci získali 20,1%). Teda na základe súčasných výsledkov nemožno robiť žiadne unáhlené závery, vzhľadom k nízkej účasti a ďalším špecifikám. Každopádne, výsledky čosi aj naznačili. Že z roztrieštenia strán vždy profitujú strany zjednotené.

Mgr. Slavomír Hromada