Zdražovanie

Pre ľudí, ktorí žijú dobrovoľne niekde na samote uprostred hôr, nemajú elektrinu, kúria drevom a vodu čerpajú zo studne, museli jóbovky sprevádzajúce príchod Nového roka potvrdiť správnosť ich životnej cesty. Už sa totiž otvorene hovorí nielen o zdražovaní všetkého možného, ale prestáva k nám pomaly prúdiť aj plyn, čo je dôsledkom novej studenenej vojny medzi Moskvou a Západom, aj keď to kompetentní nechcú pripustiť. Dôsledky zdražovania sú pre médiá a vlády jasné – nedostatok čipov, pretrvávajúca pandémia… a uzatváranie jadrových a tepelných elektrární v Nemecku a ich nahradenie zelenými alternatívami! Odhliadnuc od čara globálnej ekonomiky, kedy krízový jav v jednej krajine spôsobí turbulencie na celom svete, je tento záver viac než alarmujúci. Ekologické je teraz už všetko a asi neexistuje segment, kde by táto už (žiaľ) otravná téma nevyskočila na nič netušiaceho človeka. Separujeme, nosíme šupky z ovocia a zeleniny do špeciálnych kontajnerov, aby tam potom týždeň hnili, kupujeme si autá so zníženými emisiami, a kto má jazdenku ako ja, tomu sa môže celkom reálne stať, že neprejde cez emisnú, lebo na jeho desaťročné auto sa vzťahujú rovnaké maximálne hodnoty ako na autá nové.

A na podporu prudkého znižovania životnej úrovne a ohrozenia energetickej bezpečnosti pochodovalo na nedávnom klimatickom summite v Glasgowe aj 10 000 pomýlených, väčšinou mladých ľudí, a tiež nemálo exotov, ktorí opäť neodolali exhibícii. Škoda len, že takýto pochod sa neuskutoční za zastavenie nelegálnej migrácie, ktorá je na rozdiel od klimatickej krízy bezprostredným nebezpečenstvom. Naozaj týmto nezbedným deťúrencom nevadí, že všetci tí prenasledovaní a hladní chcú nahradiť ich milovanú demokraciu mohamedánskou teokraciou a že za vlády imámov žiadne legálne protesty nebudú? Pretože to nie sú dve rozdielne témy. Samozrejme nemohla chýbať ani Gréta Thunbergová, aj keď sa tentoraz celkom skromne držala v pozadí. Nechala sa nahovoriť len na pouličné vyspevovanie infantilných pesničiek. A tu sa naozaj musí človek pousmiať nad zelenými revolucionármi, ktorých radikálnosť spočíva napr. v demonštratívnom pití ropy, či odhaľovaní sa na ulici.

A to samozrejme nebol jediný protest. Zaklincovala to jedna husička v Španielsku, keď sa do kamery celkom vážne vyznala, že asi nebude mať deti, lebo čoskoro sa na planéte nebude dať žiť. Opäť nie v dôsledku veľkej výmeny, ale pre našu záľubu v konzume. Nuž, poslední skutoční revolucionári odišli spolu s devätnástym storočím a títo dnešní sa naozaj nemôžu porovnávať napríklad s takým našim Jankom Kráľom, ktorý nielen o revolúcii poeticky písal, ale svoje básne aj žil! Avšak pravda je taká, že oba problémy spolu súvisia. Zmeny klímy povedú k budúcim veľkým migráciám, oproti ktorým sú terajšie nafukovacie člny plné migrantov na smiech. Riešenie? Trest pre tých, čo to spôsobili. Nie, nemám tu na mysli krajiny tretieho sveta, alebo Čínu a Indiu, ktorým ekologická politika nič nehovorí. Sú to krajiny obývané ľuďmi európskeho pôvodu, ktoré musia pocítiť dôsledky svojich činov! Ide tu o nový dedičný hriech, pretože všetka vyspelá civilizácia pochádza od bielej rasy, ergo je zodpovedná za žalostný stav životného prostredia, pretože ho sama spôsobila priemyselnou revolúciou a svojim konzumerizmom. Environmentálne hnutie sa tak stalo neoddeliteľnou súčasťou módneho etnomasochizmu západného človeka. Znečistenie sa už dokonca priamo radí k smrteľným hriechom páchaným výhradne ním, ako sú rasizmus, kolonializmus, otrokárstvo, holokaust… et cetera, veď všetci vieme, že tento zoznam je dlhý a denne naň pribúdajú nové položky. Takže ako odčiniť neodpustiteľné?

No samozrejme najsamprv zavrieť tepelné elektrárne. Už menej pertraktovaný je ale fakt, že vyrábajú až 37% všetkej elektrickej energie na svete. Potom samozrejme jadrové elektrárne, hoci aj niektorí významní ekológovia žiadajú ich zaradenie do zoznamu tzv. zelených energii. Ale ekoteroristi už neponúkajú riešenie, čím ich nahradiť. Ani Budaj, ani prezidentkin milenec nejaké spásonosné nápady nemajú. Tých zaujímajú jedine plastové fľaše, alebo päť miliónov na medvedie exkrementy. Brusel tiež nič, okrem zákazu naftových a benzínových áut do roku 2035. Ani solárny panel pre každý dom, čo vedel zariadiť napr. aj taký bhutánsky kráľ. Ale ani to by nebolo riešením, pretože solárne a veterné elektrárne by nám zaručili každú zimu blackout, keďže nevyrábajú energiu dostatočne rýchlo a v dostatočnom množstve. Ono ekologické aktivity sú dobre a prospešné a nevyhnutné, neraz sme o nich písali aj na našej stránke. Avšak environmentalizmus už toho veľa s ekológiu spoločné nemá. Ide o ľavicovú, nevedeckú a iracionálnu ideológiu, ktorej exponenti by najradšej už zajtra zavreli všetky továrne a elektrárne. Čo by nasledovalo potom, nad tým sa už nezamýšľajú. Dobré by bolo urobiť malý prieskum medzi tými desaťtisícovými davmi, koľkí z nich žijú naozaj ekologicky, napr. tak ako som písal v úvodnej vete. Respektíve ani to nie, lebo veď emisie spôsobujú aj komíny rodinných domov!

To ich však nezaujíma, pretože trest nemá byť príjemný a my si musíme svoje hriechy odtrpieť. Napríklad aj tým, že si nebudeme môcť dovoliť emisne neutrálne auto, alebo svietiť v každej izbe. Veď aj minister hospodárstva nám poradil ako šeriť – žiarovku jednoducho vykrútiť. Samozrejme naše nezodpovedné konanie spôsobuje aj rozširovanie púští, či potápanie ostrovov, neúrody a vojny o suroviny, a preto musí západný svet prijať všetkých hladujúcich v značkových bundách a s najnovšími smartfónmi, lebo trpia kvôli nám! Takže za no go zóny a nebiele Vianoce si môžeme sami a punktum. To, že si súčasný blahobyt ľudia európskeho pôvodu vydobyli svojou šikovnosťou, talentom, odriekaním a utrpením, pretože ako jediná rasa na svete pracuje s cieľom a vedomím, aby sa jej potomkovia mali lepšie, to títo nepriatelia rozumu neprijímajú! Mainstreamové médiá už obletela správa, že prudký pokles životnej úrovne môže spôsobiť radikalizáciu európskej verejnosti. Pretože ak ľudí nemotivuje k nejakej aktivite nič iné, tak zhoršujúca sa kvalita života určite áno. Ale za to si architekti nového poriadku budú môcť sami!

Mgr. Miroslav Kuna