3 roky v “elitnom” klube

V uplynulých dňoch sme si pripomenuli nedožité 19. výročie zavedenia slovenskej koruny. No už vyše troch rokov platíme inou menou – eurom. Čo sa zdalo ako „neodškriepiteľná výhoda“ o ktorej nás presviedčali všetci eurooptimisti, sa onedlho ukázalo ako nafúknutá bublina, dôsledky ktorej dnes zažívame v globálnom meradle. Túto krízu si treba veľmi dobre zapamätať a neustále ju pripomínať všetkým tým euronadšencom, ktorí dnes čušia ako voš pod chrastou. Mnohí ľudia sa boja o svoje úspory, iní zas uvažujú o návrate ku korune, zároveň si ale kladú otázku, ako by sme tak mohli učiniť, keď sme z korunových bankoviek narobili brikety na kúrenie a mince sme roztavili – Nemci vraj údajne marky uschovali do trezorov a skladujú ich.

Treba hneď na úvod vyvrátiť niekoľko mýtov. Prvým je obava zo skartovaných slovenských korún. Treba povedať, že s kolkovaním máme svoje skúsenosti. Okolkovali sme rakúsko-uhorskú menu, aj československú menu pri vzniku 1. SR, aj potom slovenské, protektorátne, a iné obeživo a napokon sme si okolkovali na slovenské koruny aj československú federálnu menu. Preto tento krok s okolkovaním eurobankoviek nie je vôbec problematický. Druhým mýtom je, že veľa ľudí prerátava euro na koruny v súlade s konverzným kurzom, ktorý bol stanovený na úrovni 30,126 korún za 1 euro. Po troch rokoch od zavedenia eura je tento kurz už neplatný. Každý, kto si trebárs platí životnú poistku a využíva možnosť zvýšenia splátok o mieru inflácie, zistil, že kurz 100 000 Sk/3319 Eur je po 3 rokoch od zavedenia už 100 000 Sk/3658 Eur. To vlastne znamená, že 1 euro má hodnotu už len približne 27 korún.

To, že dochádza k znehodnocovaniu euromeny je napokon vidno všade. Napriek zákonom, ktoré zakazovali zaokrúhľovanie cien a ich bezdôvodné zvyšovanie, musíme skonštatovať, že euro prinieslo nevídanú drahotu. Len si spomeňme, že pri zavedení eura sme za 1 liter benzínu platili 99 centov za liter – čo sa veľmi dobre počítalo. Potom dlhý čas sme platili v intervale 1,03 – 1,17 Eur za liter. A čo dnes? Isteže, blokáda Iránu, vojna v Líbyi, či vysoké spotrebné dane, ale aj tak je neúnosné, aby za 3 roky od zavedenia eura zdražel benzín na úroveň 1,50 eura za liter, teda o 50%!!! Netreba pripomínať, že drahšia doprava aicky predražuje všetky tovary a služby.

Pred troma rokmi sme sa chvastali, čo sme dokázali, ako sme všetkým naokolo „vytreli kocúra“. My, mladší bratia, všetkými susedmi odstrkovaní, my čierna diera Európy, podľa najspravodlivejšej a najkrajšej exministerky zahraničia USA. Vstupujeme do elitného klubu! A dnes zisťujeme, že sme stúpili do niečoho veľmi veľmi zapáchajúceho. Že v tom elitnom klube je vyše milióna našich občanov v priamom ohrození chudobou, že sa tu prideľuje potravinová pomoc ako za vojny, že napriek našej vysokej produktivite práce, cenám kvality a kvalifikovanej pracovnej sile sú naše platy žobračenkami v porovnaní s ostatnými členmi onoho elitného klubu, ktorý dokonca máme zachraňovať. Len keby bolo z čoho uťahovať tie povestné opasky, keď už na opaskoch niet dierok. A tak sa mi vidí, že nastáva čas, kedy sa nebudú uťahovať opasky, ale slučky. Nie, nebojte sa páni goriláši, vám okolo krku nie. Máte ešte dosť bezcenných papierikov, aby ste zaplatili policajtov či sudcov, alebo zdúchli na Maledivy. Tie slučky si budú zrejme uťahovať, ako vždy, vami milovaní a preferovaní občania, pre ktorých toto všetko robíte.

Slavomír Hromada